Google+ follow
Categorii

postheadericon Colac cu mere si crema de vanilie

DSC_0033
Acum cateva zile, pornind de la o discutie pe facebook, mi-am dat seama ca nu prea am lucrat cu drojdie. Si pentru ca voiam sa pregatesc la desert si altceva in afara de multele cupcakes din ultima vreme, am ales aceasta reteta de colaci cu mere si crema de vanilie.

Ingrediente:
500 g faina
250 ml lapte
60 g unt
3 galbenusuri
15 g drojdie
1 lingura zahar
un praf de sare
coaja rasa a unei lamai
2 mere
50 g fulgi de migdale

Pentru crema:
50 g faina
2 oua
120 g zahar
esenta de vanilie
330 ml lapte

Din faina, drojdie, zahar, galbenusuri, sare, lapte caldut si unt topit am framantat coca. Am lasat-o intr-un loc caldut, la crescut timp de doua ore.
Intre timp am facut crema. Am pus laptele la incalzit. Cat laptele era pe foc, am mixat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, apoi am incorporat si faina. Am turnat jumatate din laptele cald peste amestecul de ou, zahar si faina, am omogenizat, apoi am turnat peste restul de lapte si am pus din nou pe foc pana s-a ingrosat amestecand continuu. Cand crema a fost rece, am adaugat albusurile babute spuma cu restul de zahar.
Dupa cele doua ore alocate cresterii, am intins coca, am turnat peste ea crema, am presarat coaja de lamaie, fulgi de migdale si felii de mere. Am rulat un sul pe care l-am pus in tava in forma de spirala. Am lasat colacul la crescut in forma timp de 45 de minute, apoi l-am uns cu ou si l-am copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 45 de minute.
Dupa ce l-am scos din cuptor l-am uns cu putin unt topit ca sa se pastreze moale si l-am servit cand s-a racit.
DSC_0016
DSC_0029